tusea

TUSEA
Tusea reprezinta un act reflex si are ca rezultat expulzarea materiilor aflate in caile respiratorii superioare.
Tusea poate fi seaca, iritativa caracteristica in principal infectilor acute ale cailor respiratorii superioare, sau productiva (cu secretii) caracteristica mai ales infectiilor cronice.
Tusea nu trebuie eliminata in totalitate ci doar diminuata ca intensitate, atunci cind este suparatoare.

Tratement naturist
Cu trei-patru lingurite de alcool camforat se frictioneaza energic spatele si ceafa pacientului vreme de 15 minute, dupa care acesta va fi invelit foarte bine, lasandu-l sa transpire cateva minute.
Substantele volatile din camfor patrund prin piele si ajung pana la arborele bronsic si plamani, alinand inflamatia, oprind tusea si impiedicand dezvoltarea germenilor infectiosi.
Din pacate, in farmaciile noastre se gaseste tot mai rar alcoolul camforat, care insa poate fi foarte bine inlocuit cu alcool sanitar in care dizolvam 30 de picaturi de ulei volatil de menta (pentru 100 ml alcool).

Intr-o sticla de material plastic de 5 l se pune un strat de zahar de 1 cm, un strat de 1 cm de frunze de podbal, apoi un strat de 1 cm de frunze de patlagina.
Se continua cu un strat de zahar, frunze de podbal, zahar, frunze de patlagina si tot asa, pana se ajunge la gatul sticlei.
Se toarna vin rosu pana se umple sticla. Daca vinul scade pe parcursul celor 20 de zile, cat trebuie sa stea la macerat, la temperatura de 18°C, se mai completeaza.
Dupa perioada de macerare se strecoara si se pune in sticle inchise la culoare, la loc intunecos si rece.
Intrebuintare: se ia cate o lingurita de trei ori pe zi, inainte de mese. Daca tusea este rebela, se ia cate o lingurita de lichid din ora in ora, pana tusea dispare de tot.
Durata de vindecare este de maximum 3-5 zile.