gonartroza

GONARTROZA (dureri de genunchi)
Gonartroza este una din formele reumatimului degenerativ. Boala reumatismala degenerativa, se mai numeste si artroza, si in functie de localizarea ei poate fi gonartroza (la genunghi), coxartroza (la sold) si spondiloza(la coloana vertebrala).

Gonartroza este mai frecventa la femei si afecteaza de obicei pe cele care au trecut de 40 de ani. Cauzele sunt multiple, de obicei fiind vorba de dereglari la nivel metabolic si hormonal, insa poate aparea si ca urmare a unor traumatisme. Dereglarile la nivel hormonal ce apar la menopauza (insuficienta ovariana) fac ca femeile ajunse la aceasta etapa a vietii, sa fie predispuse la gonartroza. Suferinzii de diabet, guta precum si obezii se confrunta cu aceeasi problema. Trebuie amintite si problemele circulatorii: varice, flebite, dar si cele rezultate ca urmare a inaintarii in varsta care duc la agravarea gonartrozei.

Boala se manifesta prin umflarea articulatiei si prin dureri violente. De obicei durerea este mult mai puternica atunci cand bolanvul merge sau depune efort. Printr-un examen radiologic amanuntit se poate sti daca este vorba de existena unui lichid intraarticular sau din contra de ingustarea articulatiei si prezenta unor osteofiti, deformatii, sau a unor corpi liberi in articulatie.

Tratament naturist

Intr-o sticla de lapte de tip vechi, cu gura larga, se baga urmatoarele ingrediente: fructe de tuia (e un arbore ornamental, din familia coniferelor, care face niste fructe mici, verzi, colturoase, cu puternic miros de rasina) pana la jumatatea sticlei, iar cealalta jumatate se umple cu sare grunjoasa. La urma, se toarna 1/2 litru de spirt medicinal si se agita bine.

Acest amestec se pastreaza la loc racoros si intunecos vreme de patru saptamani, agitandu-se in fiecare zi. Se formeaza o solutie consistenta, care se aplica pe genunchi, sub forma de compresa, pana se termina toata sticla. Se face o pauza de o saptamana si se repeta reteta. Rezultatele sunt spectaculoase, iar reteta este ieftina si usor de preparat.

Se ia o carpa din bumbac curata si uscata, o bucata de nailon mai mare decat carpa, un fular de lana si doua ace de siguranta.
Se merge la toaleta si se urineaza direct pe carpa pe care o tinem in mana dreapta.
Carpa trebuie udata in intregime, stoarsa bine, apoi aplicata rapid pe locul bolnav.
(Eficienta tratamentului consta in necesitatea ca urina sa fie cat mai calda.)
Deasupra se pune nailonul, fularul, care se prinde cu cele doua ace de siguranta (daca se raceste compresa, tratamentul nu mai are nici un efect).
Procedeul se practica seara, inainte de culcare.
A doua zi dimineata, se scoate compresa, se spala locul cu sapun si apa calda, apoi se sterge cu un prosop.
Pe locul tratat se pune un strat gros de vata si deasupra fularul de lana (trei-patru zile se protejeaza locul sa nu raceasca).
Compresele cu urina calda se pun 3-4 seri la rand.
Prin ziua a treia, e posibil sa apara niste puncte mici, rosii.
Daca sunt putine, tratamentul se mai poate repeta o data.
Daca eruptia e masiva, tratamentul se intrerupe, fiind reluat abia peste 3-4 saptamani, cand iritatia dispare.
Nu uitati: urina trebuie sa fie proaspata si calda.