ulcerul

ULCERUL
Ce este boala ulceroasa?
Ulcerul este o excavatie (crater) la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale (prima portiune a intestinului). Boala ulceroasa se intilneste la orice virsta, dar incidenta maxima este la tineri.

Maslinele contra ulcerului stomacal
Cura dureaza 22 de zile si se desfasoara in modul urmator: in prima zi, dimineata, se desface 1 maslina careia i se mananca mai intai carnea, apoi se inghite samburele. In a doua zi se mananca 2 masline, se inghit 2 samburi, in a treia zi - 3 masline si tot asa, pana in ziua a unsprezecea, cand se mananca 11 masline si se inghit 11 samburi.
De acum inainte, cura se face invers, scazand cate o maslina si un sambure pe zi, pana cand, la finalul tratamentului, se ajunge la un sambure si o maslina.
Micul dejun se serveste in toate zilele curei, dupa o jumatate de ora.

Terapie cu cartofi
In toate cazurile de ulcer, cel mai important lucru este regimul alimentar. Hrana trebuie sa fie usoara - piure de vegetale, produse lactate, gris sau orez fiert in lapte. Nu se consuma carne, alimente prajite sau aspre. Totul se consuma fiert. Un regim curativ sunt cartofii - asa cum declara practicienii rusi si siberieni.
In general, sunt folosite urmatoarele metode:
- Cartofii cruzi, necuratati, bine spalati, se rad si sucul lor se stoarce. Se ia din acest suc, de 2-3 ori pe zi, cate un pahar. In unele cazuri, se poate adauga si putin ulei vegetal.
In cazurile acute, cand se observa sangerari, se face un tratament de 5 zile, dupa cum urmeaza:
- Pacientul nu mai mananca nimic 24 de ore. Se curata bine intestinele cu ajutorul clismei (un amestec de apa calda cu sare). Apoi, pacientul trebuie sa stea la pat. Este hranit numai cu cartofi fierti fara sare, la care se adauga galbenusuri de oua fierte tari. Se iau 4-5 mese pe zi. Nu se adauga unt sau ulei. Amestecul trebuie sa fie pe cat posibil uscat. Pe timpul acestui tratament, lichidele trebuie cat mai mult reduse. Cand pacientului ii este sete, i se da putina apa calda, in care se inmoaie si putina paine de secara. Astfel, se inhiba peristaltismul si se produce constipatia - un lucru important de urmarit in respectivul tratament. Cel mai indicat ar fi tratamentul in care pacientul sa nu aiba nici un scaun in timpul acesta. El trebuie sa fie incurajat sa se abtina sa iasa afara. Dupa doua zile, aceasta senzatie dispare. Dupa cinci zile, pacientului i se face o clisma si, treptat, acesta poate reveni la o alimentatie normala. Nu se iau nici un fel de laxative, iar daca constipatia persista, se mai administreaza clisme cu ulei vegetal, adaugandu-se apa. Activitatea normala intestinala se reface de la sine si nu trebuie grabita cu laxative.

Terapie cu aloe
Aceasta planta este un bun agent medicinal pentru tratarea ulcerului. Cu o jumatate de ora inainte de mesele principale, se mesteca frunze de aloe, sucul se suge, iar fibrele ramase de la frunza se arunca (se scuipa).
Urmatorul leac este, de asemenea, foarte eficient - un pahar de suc de aloe (care poate fi strecurat in prealabil) se combina cu 3/4 pahar de miere, precum si cu o cantitate egala de ulei de masline.
Acest preparat se pune intr-o sticla si se leaga bine gatul acesteia. Se fierbe la bain-marie (sticla se introduce intr-un vas cu apa care fierbe incet), timp de 3 ore.
Se raceste si se pastreaza la loc racoros. Doza - o lingura dimineata, inainte de masa. Se agita sticla inainte de intrebuintare.
Acest medicament se pastreaza la frigider (dar sa nu inghete) timp de o saptamana.

Extract macerat de aloe, pentru cicatrizarea ranilor ulcerale ale stomacului si a hemoroizilor, tonic stomacal, pofta de mancare, stari de oboseala, stari neurotiforme.
Frunzele proaspete de aloe, in varsta de 3-5 ani, se trec prin masina de carne. La 750 g frunze se adauga 125 g miere de albine (de mai), 1750 ml vin rosu (din struguri de vie, producatoare, nu nobila, ca acestia sunt stropiti) si zeama de la 10 lamai.
Amestecul se pune intr-un vas si se tine 5 zile la loc racoros si intunecos, apoi se strecoara.
Se iau 1-2 lingurite cu o ora inainte de mese, timp de 1-2 luni.
In bolile vechi, tratamentul dureaza de la 6 luni la 1 an si tine o viata, daca nu se fac excese alimentare si bahice.

Sucul de varza
Sucul de varza proaspata este un excelent medicament pentru ulcer. Se obtine prin maruntirea verzei prin masina de tocat, apoi sucul se strecoara printr-un tifon. Se beau 4-5 pahare pe zi, inainte de masa sau dupa. Nu se consuma alt lichid timp de cel putin o saptamana, dar, daca este necesar, cura cu suc de varza se poate prelungi.

Terapie cu ghimbir
Un amestec de ghimbir cu apa este considerat un bun medicament in tratarea ulcerului. La un litru de apa se pune o lingurita de radacina de ghimbir macinata. Se fierbe timp de 30 de minute, se strecoara si se raceste. Se poate adauga putina miere pentru gust. Se beau 3-4 pahare pe zi, in timpul mesei sau dupa masa. In America, suferinzii de ulcer iau un fel de apa gazoasa cu ghimbir. Rezultatele s-au dovedit a fi foarte bune.

Un bun remediu pe baza de amestec de plante
Urmatorul preparat pe baza de amestec de mai multe plante este recomandat in toate cazurile de ulcere, precum si ca un remediu preventiv. Se ia o cantitate egala (o lingurita) de frunze de menta, gentiana (Gentiana lutea), salvie (Salvia officinalis) si cimbru (Satureja hortensis). Se fierbe amestecul timp de o jumatate de ora intr-un litru de apa. Se raceste, se strecoara si se beau 2 pahare de decoct, de doua ori pe zi, intre mese.

Care sint cauzele ulcerului?
Stomacul secreta acid clorhidric si pepsina; in acelasi timp exista mecanisme de aparare ale mucoasei impotriva agresiunii acide. Ulcerul apare printr-un dezechilibru intre agresiunea acida si bariera antiacida (nu exista ulcer fara acid). Implicati in aparitia ulcerului sunt: acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal in stomac, alcoolul, fumatul, stresul, unele medicamente (antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, ketoprofenului, indometacinului, prednisonului).
In 1983 a fost descrisa bacteria Helicobacter pylori care a fost incriminata drept factor etiologic al ulcerului.

Cind apare ulcerul?
Periodicitatea ulcerului consta in alternarea perioadelor lipsite de durere cu faze dureroase. Perioadele ulceroase au de obicei caracter sezonier, fiind accentuate primavara si toamna. Riscul de a dezvolta boala ulceroasa este de 2,5 ori mai mare la rudele de gradul I ale ulcerosilor.

Cum pot banui ca am ulcer?
Trebuie precizat faptul ca nu orice durere abdominala sugereaza ulcer. Discutia cu bolnavul constituie elementul esential in stabilirea diagnosticului. Durerea ulceroasa are caractere tipice. Localizarea durerii este de obicei epigastrica (in ”cosul pieptului”); este de intensitate variabila, de la arsura la torsiune. Una dintre caracteristicile importante este ritmicitatea durerii sau relatia cu alimentatia (cunoscuta drept ”mica periodiciate”). Cu cat ulcerul este situat mai aproape de esofag, cu atat durerea apare mai precoce dupa masa: in cazul ulcerului gastric durerea apare dupa 30-60 de minute de la ingestia de alimente, in cazul ulcerului duodenal la 4-5 ore postprandial: in acest caz durerea imbraca aspect de ”foame dureroasa” si apare cel mai frecvent noaptea, trezand pacientul din somn; acesta relateaza ameliorarea dupa ingestia de alimente. Durerea din ulcerul duodenal spre deosebire de cea din gastrita de exemplu este singura durere abdominala care se amelioreaza dupa ingestia de alimente, astfel bolnavul poate sa isi puna singur diagnosticul! Durerile nu apar dimineata la trezire.
Alte simptome sunt: varsaturile (pot calma durerea, de aceea sunt provocate uneori voluntar de catre bolnav) pirozisul, eructatiile, greturile, constipatia. Pofta de mincare este mentinuta sau chiar crescuta.

Cum se poate confirma ulcerul?
1) Examen radiologic cu bariu (sensibilitate de 90 %) - avind ca semn caracteristic nisa, care variaza de la citiva mm la citiva cm;
2) Endoscopia digestiva superioara - permitand prelevarea de biopsii, are avantajul cofirmarii caracterului benign sau malign in cazul ulcerului gastric.

Se poate ulcerul complica?
Cea mai frecventa complicatie a ulcerului gastric sau duodenal este hemoragia digestiva care se poate manifesta ca o singerare masiva: hematemeza (varsatura cu aspect de ”zat de cafea” sau singe proaspat) si melena (scaun ”negru ca pacura”) care pot pune in pericol viata bolnavului; este foarte important ca medicul sa instruiasca bolnavul ulceros sa se prezinte de urgenta la spital in cazul aparitiei melenei. O alta complicatie este perforatia care genereaza peritonita acuta si reprezinta o urgenta chirurgcala; pacientul resimte o durere epigastrica violenta, cu debut brusc, agravata de orice miscare, inclusiv de respiratie. Stenoza pilorica (a orificiului dintre stomac si duoden) este caracterizata prin varsaturi abundente (alimente consumate inainte cu 1-2 zile), scadere in greutate, deshidratare.

Cum se trateaza ulcerul?
Masuri igieno-dietetice care privesc comportamentul alimentar si dieta.
Pacientul cu ulcer trebuie sa evite mesele abundente, recomandindu-se prinzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6/zi). Alimentatia ulcerosului trebuie sa fie completa, bogata in toate principiile alimentare, cu evitarea consumului de alimente sau bauturi care cresc aciditatea gastrica (tot ce e acru e si acid!): supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulciurile concentrate consumate pe stomacul gol. In general, s-a renuntat la listele de alimente recomandate sau interzise, bolnavul fiind sfatuit doar sa evite mancarurile care nu-i priesc.
Se recomanda excluderea fumatului si a consumului de alcool!
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one